ARC FOR DANCE FESTIVAL

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL, με καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Φρόσω Τρούσα, διοργανώνεται από το 2008 από την καλλιτεχνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία DAN.C.CE Unitiva, ενώ από το 2018 απολαμβάνει την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020».

Η διοργάνωση που πρωτοστάτησε στην ανάδειξη νέων τάσεων και δημιουργών επιβεβαιώνει με συνέπεια την πίστη της στην ανοιχτή δυναμική του χορού, όπως αυτή εκφράζεται στη διαρκή αλληλεπίδρασή του με άλλες τέχνες και εκφράσεις.

Συνεχίζει να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάδειξη νεοφυών δημιουργικών κατευθύνσεων και τον ουσιαστικό πειραματισμό πάνω στη γλώσσα του χορού από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και ώριμους χορογράφους.

Διευρύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών στον παγκόσμιο διάλογο για τον χορό με την ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα και την πρόσκληση επαγγελματιών και ειδικών του χορού από όλο τον κόσμο στη χώρα μας.

Ενισχύει την παρουσία του χορού στη δημόσια σφαίρα και προτείνει νέους τρόπους κατανόησης και απόλαυσης της κίνησης.

Κατά κύριο λόγο, το ARC FOR DANCE FESTIVAL ανοίγει την προοπτική της συνέχειας, της οργανικής εξέλιξης και βελτίωσης, της οποίας ένα τουλάχιστον διάνυσμα προτείνεται από την ευφορικά ριζοσπαστική σκέψη της σπουδαίας σύγχρονης δημιουργού Janine Antoni:

Ακολουθώντας τη λογική του Joseph Beuys ότι είμαστε όλοι καλλιτέχνες, θα ήθελα να προτείνω ότι είμαστε όλοι χορογράφοι. Αναπροσαρμόζουμε διαρκώς τις κινήσεις μας, όχι μόνο για να εκτελέσουμε ένα συγκεκριμένο έργο αλλά και για να εκφράσουμε την εσωτερική μας κατάσταση. Δεν είναι παρά θέμα επίγνωσης και συνειδητοποίησης το να αντιληφθούμε και να βιώσουμε εμπειρικά τους εαυτούς μας ως χορογράφους.

— Janine Antoni

14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το 2021, το ARC14 δηλώνει ότι, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΧΟΡΟ.
Κατανοούμε τον χρόνο μέσω των σωμάτων μας, μετράμε τη ροή του μέσω της κίνησής μας, οι αναμνήσεις μας είναι ίχνη της σχέσης μας προς αυτόν, τον πραγματώνουμε μέσω της παρουσίας μας και της βούλησής μας κι έτσι αναδύεται ως η κατάλληλη στιγμή για κάθε πράγμα και κάθε πράξη – αυτό δηλαδή που οι αρχαίοι Έλληνες εννοούσαν με τη λέξη καιρός.

Γηγενείς κοσμολογίες αφηγούνται και τιμούν το συνεχές χώρου-χρόνου μέσω του χορού, μέσω της κίνησης του σώματος, της παραστατικής τελετουργίας. Επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν την ψευδαίσθηση του χρόνου ως το αποκύημα της ανημπόριας μας να αντιληφθούμε και να συναισθανθούμε κάθε κινούμενη λεπτομέρεια του κόσμου ταυτόχρονα.

Τη φετινή χρονιά, το ARC14 στοχάζεται πάνω στον χορό από τη σκοπιά του πλέον ζωτικού αλλά και λιγότερο ορατού στοιχείου του: του χρόνου. Μία επιλογή που, εν μέσω της πανδημίας, απαντά άμεσα σ’ αυτή την αλλόκοτη αίσθηση πως ο χρόνος βρίσκεται ταυτόχρονα σε αναστολή και σε επιτάχυνση. Μία επιλογή που φιλοδοξεί να μας παρασύρει σε μια πιο ευχάριστη αίσθηση ζωής, πέρα από τα όρια του χώρου και μέσα στις ροές του χρόνου.

Το πρόγραμμα του ARC_MAIN FEST εξερευνά τους πολλούς τρόπους με τους οποίους κινούμαστε και συνκινούμαστε, εξετάζει τους ρυθμούς, τους χτύπους, τους παλμούς, τις αμέτρητες παραλλαγές της κίνησης που κατατέμνουν τον χρόνο και παρεμβάλλουν χρόνους σε άλλους χρόνους.

Το ARC14 εστιάζει στην έξαψη των σωμάτων που κινούνται σε αλληλεπίδραση με τον χρόνο. Γιορτάζει την απελευθέρωση που δίνει η συναίσθηση των διαρκώς μεταβαλλόμενων πραγματικοτήτων. Προτείνει μια απόπειρα συμφιλίωσης με την πίεση που δημιουργεί η έννοια της διάρκειας.

Το ARC14 ανοίγεται στον τρόπο που βιώνει τον χρόνο καθένας από εμάς, μέσα στην πόλη και στο πλαίσιο των εντατικών απαιτήσεων του σήμερα και του αύριο. Παρουσιάζει τον χορό ως έναν τρόπο να θεραπεύσουμε την πάσχουσα σχέση μας με τον χρόνο.

Το ARC14 καλεί καλλιτέχνες και κοινό να αδράξουν τον χρόνο κι έτσι να τον ανατροφοδοτήσουν μέσω μιας κίνησης συμβολικά παλινδρομικής: από τον ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΧΟΡΟ στον ΧΟΡΟ ΓΙΑ (ΤΟΝ) ΧΡΟΝΟ.

DAN.C.CE UNITIVA

Η συνεπής ανάπτυξη και συστηματική φροντίδα ενός υγιούς οικοσυστήματος του χορού είναι από το 2008 έργο της DAN.C.CE Unitiva, της καλλιτεχνικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας η οποία οργανώνει το ARC FOR DANCE FESTIVAL, υποστηρίζεται από το κέντρο χορού Dance Cultural Centre (DAN.C.CE) και αποτελεί μέλος του ευρύτερου ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονου χορού Aerowaves – Dance Αcross Europe.

Φρόσω Τρούσα Ιδρύτρια - Πρόεδρος DAN.C.CE UNITIVA
Καλλιτεχνική Διευθύντρια ARC FOR DANCE FESTIVAL

Δημήτρης Νασιάκος Συνιδρυτής - Αντιπρόεδρος DAN.C.CE UNITIVA
Υπεύθυνος Παραγωγής ARC FOR DANCE FESTIVAL

Εβίτα Καραδημήτρη Υπεύθυνη Προγραμματισμού DAN.C.CE UNITIVA
Διευθύντρια Οπτικής Επικοινωνίας ARC FOR DANCE FESTIVAL

©    

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ARC14 Media Sponsors

To «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του «14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL» υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

ΕΣΠΑ