Skip to main content
Silvia Gribaudi
ITA

SILVIA GRIBAUDI

GRACES

1/10

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 21.30

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ: 45'

Το έργο Graces είναι εμπνευσμένο από το άγαλμα Οι Τρεις Χάριτες που φιλοτέχνησε ο Antonio Canova ανάμεσα στα 1812 και 1817.

Το έργο αντλεί από τη μυθολογία και τον θρύλο για τις τρεις θυγατέρες του Δία, την Ευφροσύνη, την Αγλαΐα και τη Θάλεια, οι οποίες απέπνεαν χαρά, λάμψη και ευημερία. Απρόσμενα και ανατρεπτικά –χαρακτηριστικό της δημιουργικής ιδιοσυγκρασίας της Gribaudi– επί σκηνής εμφανίζονται τρεις άντρες, σε έναν χώρο και χρόνο μετέωρο ανάμεσα στο ανθρώπινο και στο αφηρημένο, προκειμένου να προσδώσουν νέα σημασία στη λέξη «χάρη». Το έργο δημιουργεί έναν τόπο όπου άντρας και γυναίκα συναντιούνται με ζεστασιά, χιούμορ και ενσυναίσθηση και, ξεπερνώντας τους συνήθεις κοινωνικούς ρόλους τους, χορεύουν στον ρυθμό της ίδιας της ζωής.

Τους τρεις άντρες χορευτές συνοδεύει επί σκηνής η ίδια η χορογράφος και αυτοαποκαλούμενη «συγγραφέας του σώματος» Silvia Gribaudi, η οποία μετέρχεται ένα άμεσο, σκληρό και ενσυναισθητικό κωμικό στυλ προκειμένου να αναγάγει τις ατέλειες σε τέχνη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Gribaudi αμφισβητεί τα στερεότυπα των φύλων και την έννοια της αριστοτεχνικότητας στον χορό αλλά και στην καθημερινή ζωή. Η δουλειά της καταπιάνεται με τα κλισέ και με τα όρια της εκπροσώπησης, αποδομεί τις επιφανειακές εντυπώσεις και θολώνει τα όρια ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες.

Ο Matteo Maffesanti (σκηνοθέτης, δημιουργός κοινωνικού θεάτρου και video maker) είχε καθοριστική συμβολή στη δημιουργία του έργου Graces και μια σειρά από εργαστήρια με τοπικές κοινότητες διεύρυναν και εμπλούτισαν το χορογραφικό υλικό.

Το έργο αναδείχτηκε νικητήρια «ιταλική παραγωγή» στο Danza & Danza 2019, νικητήριο πρότζεκτ στο CollaborAction#4 2018/2019 και επιλέχθηκε από την πλατφόρμα NID 2019.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Silvia Gribaudi είναι Ιταλίδα χορογράφος που ειδικεύεται και γενικότερα στις παραστατικές τέχνες. Από το 2004 έχει εστιάσει την έρευνά της στον κοινωνικό αντίκτυπο των σωμάτων, έχοντας θέσει στο επίκεντρο του χορογραφικού της ιδιώματος το κωμικό στοιχείο και τη σχέση μεταξύ κοινού και χορευτών. Νικήτρια του Premio Giovane Danza D’Autore με το έργο της A corpo libero (2009). Φιναλίστ στο Premio UBU για καλύτερη χορευτική παράσταση και στο Premio Rete Critica με το έργο R.OSA (2017). Νικήτρια του Premio CollaborAction#4 2018-2019. Φιναλίστ του Premio Rete Critica 2019. Νικήτρια του Premio DANZA&DANZA 2019 για καλύτερη ιταλική παραγωγή με το έργο Graces και Premio Histryo Corpo a Corpo 2021. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα καλλιτεχνικά ερευνητικά πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων: CHOREOROAM (2011), TRIPTYCH (2013), ACT YOUR AGE (2014), PERFORMING GENDER (2015), CORPO LINKS CLUSTER (2019/2020). Το 2021 ήταν επισκέπτρια χορογράφος στο “Danser Encore, 30 solos pour 30 denseurs,” ένα πρότζεκτ για την Όπερα της Λυών. Τα έργα της έχουν συμμετάσχει σε διάφορα εθνικά και διεθνή φεστιβάλ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Silvia Gribaudi
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ: Silvia Gribaudi & Matteo Maffesanti
ΧΟΡΕΥΟΥΝ: Silvia Gribaudi, Siro Guglielmi, Matteo Marchesi, Andrea Rampazzo
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Antonio Rinaldi
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Leonardo Benetollo
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Elena Rossi
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Zebra
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: Santarcangelo dei Teatri
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ: Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού (MIC)
ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ: ResiDance XL – luoghi e progetti di residenza per creazioni coreografiche, δίκτυο Anticorpi XL. Network Giovane Danza D’autore, σε συντονισμό L’arboreto. Teatro Dimora di Mondaino e IntercettAzioni. Centro di Residenza Artistica della Lombardia, progetto di Circuito CLAPS e Industria Scenica, Milano Musica, Teatro delle Moire, Zona K.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ RESIDENCIES: Klap - Maison Pour la danse Marseille, Centro per la Scena Contemporanea/Operaestate Festival del Comune di Bassano del Grappa, Orlando Bergamo, Lavanderia a Vapore Centro di Residenza per la danza regione Piemonte, L’arboreto - Teatro Dimora | La Corte Ospitale: Centro di Residenza Emilia-Romagna, ARTEFICI - Artisti Associati di Gorizia, Dansstationen, Danscentrum Syd, Skånesdansteater Malmö Sweden και με την υποστήριξη του Centro di Residenza Armunia/CapoTrave Kilowatt.

CollaborAction#4 2018/2019 – σε συνεργασία με φεστιβάλ και θεατρικές σεζόν: Rete Anticorpi, Ater Circuito Regionale Multidisciplinare, Associazione Mosaico Danza/Interplay, Piemonte Dal Vivo, Amat, Arteven, Fondazione Teatro Comunale di Vicenza, Associazione Artedanzae20, Teatro Pubblico Pugliese, C.L.A.P.Spettacolodalvivo, Associazione Armunia, Fondazione Toscana Spettacolo Onlus.