Εμμανουέλα Σακελλάρη
GRC

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

REMEMBERING A LINE DANCE

24/9

21.00

Θέατρο Ροές

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ: 15'

Στο έργο Remembering a Line Dance, τέσσερα κορίτσια επιχειρούν να θυμηθούν τα βήματα από χορούς των τελευταίων ετών όπως έχουν καταγραφεί σε video clips, στο TikTok, στις μνήμες τους από συναυλίες και πάρτι, ή ακόμα και από την προσωπική τους απόπειρα να συνθέσουν ένα line dance. Τα social dances με θρησκευτικό υπόβαθρο στην Αμερική, το Macarena, το Cha-Cha Slide, το Harlem Shake, το Gangnam style, οι χοροί των αστικών ballroom, προσφέρουν κινητικό και εννοιολογικό υλικό το οποίο, εμπλουτισμένο με στοιχεία της θεωρίας του Γάλλου φιλόσοφου και κοινωνιολόγου Maurice Halbwachs για τη συλλογική μνήμη, έχει διαμορφώσει το έργο της Σακελλάρη.

Καθώς οι ατομικές αναμνήσεις εμπλέκονται με τα συλλογικά βιώματα και τις εμπειρίες της κρατούσας Δυτικής ποπ κουλτούρας, αναδύεται η συνθήκη μιας ιδιόρρυθμης κοινωνικής κατασκευής και των κινήσεων που συμβολικά την αναπαριστούν. Το ανάπτυγμα μιας γραμμής κινήσεων, σχέσεων και στιγμών συνύπαρξης, φιλτραρισμένο από τη μνήμη, γίνεται γλώσσα χορού. Η γλώσσα αυτή με τη σειρά της εξελίσσεται, θυμάται, διηγείται, απομνημονεύει, μας μεταφέρει από το ατομικό στο συλλογικό και πάλι πίσω. Τα σωματικά-κινητικά μοτίβα που αναδύονται έτσι γίνονται κοινωνικοί δεσμοί, τμήματα ενός τελετουργικού «ανήκειν», έστω και προσωρινού.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Εμμανουέλα Σακελλάρη είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Μάρω Μαρμαρινού. Έχει συμμετάσχει ως χορογράφος με το video dance έργο To Get There και με το έργο APART INTO A PART στα πλαίσια του Athens Video Dance Project στον κινηματογράφο Τριανόν και στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Ήταν συνδημιουργός και χορεύτρια στα πλαίσια του σεμιναριακού προγράμματος Inner Movers για την παραγωγή τριών video dance έργων και τριών site-specific παραστάσεων στον δημόσιο χώρο (Λιμάνι Σαλαμίνας, Μετρό Μοναστηράκι, Πάρκο Ελευθερίας Δήμου Αθηναίων). Το 2021 συνεργάστηκε ως βοηθός χορογράφου με την ομάδα χορού Αερίτες της Πατρίσιας Απέργη, για το έργο U(R)TOPIAS στο Θέατρο Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ακαδημίας Χορογραφίας U(R)TOPIAS, στα πλαίσια της 2023 EΛEVΣIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΛΛΗΨΗ, ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Εμμανουέλα Σακελλάρη
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Ελευθερία Αγαπάκη, Αντωνία Εξερτζή, Ίρις Λιακάκου, Ρέα Τσαντούρη
ΜΟΥΣΙΚΗ: Άγγελος κυρίου
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Νίκος Βλασόπουλος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Stephie Grape

   DANCE IS A WAY TO FALL—INTO—PLACE, WHERE/WHEN PLACE IS A RELAY OF CONNECTIONS OF THE WORLD.      DANCE IS A WAY TO FALL—INTO—PLACE, WHERE/WHEN PLACE IS A RELAY OF CONNECTIONS OF THE WORLD.  

© 2008 - 2022 DAN.C.CE UNITIVA

Dance Unitiva

DESIGNED BY WHITE - DEVELOPED BY ADVALUE
DESIGNED BY WHITE - DEVELOPED BY ADVALUE

To Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

ΕΣΠΑ