Ιωάννης Μανταφούνης
GRC

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

EXTRA VAGANZZZA

30/9

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 20.30

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ: 40'

Με το έργο Extra Vaganzzza, οι χορογράφοι Ιωάννης Μανταφούνης και Γιάννης Αντωνίου (KUNST-STOFF productions) εμπνέονται από τον κόσμο της μπαρόκ μουσικής και συνδημιουργούν ένα χορευτικό έργο φόρο τιμής στην έννοια της αντίστιξης.

Η μπαρόκ μουσική, γνωστή για τη συνθετική της ελευθερία, ενδυναμώνει τον ερμηνευτή, ενισχύει τη δυναμική της ομάδας και αποτελεί το έδαφος για πειραματισμούς και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πολλά σώματα μπορούν να συναρμοστούν πάνω στη σκηνή.

Χάρη στη διαφορετικότητά́ τους, τα σώματα αυτά γίνονται διαμεσολαβητές μεταξύ́ κατευθυντήριων γραμμών και αυτοσχεδιασμού́, εντείνοντας έτσι κάθε δραματουργική πτυχή της αφήγησης. Η ταραχώδης αίσθηση της μπαρόκ μουσικής αντανακλάται στο όλο έργο, που εκδηλώνεται σαν ένα πυροτέχνημα μουσικοχορευτικής δράσης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ιωάννης Μανταφούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Conservatoire national supérieur (CNSMDP) στο Παρίσι. Υπήρξε χορευτής στο Μπαλέτο της Όπερας του Γκέτεμποργκ, στο Nederlands Dans Theater II και στη Forsythe Company (2005-2009). Παράλληλα άρχισε να δημιουργεί το δικό του έργο: στην Αθήνα με την ομάδα Lemurius (από το 2005) στη Γενεύη με τον Fabrice Mazliah και την ομάδα τους, Cie Projet 11 (από το 2007) και στη Φρανκφούρτη με τη May Zarhy και τον Fabrice Mazliah, με την ομάδα τους MAMAZA (από το 2009). Από το 2015, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της ομάδας Cie Ioannis Mandafounis (Γενεύη), προσκαλώντας διάφορους καλλιτέχνες να συνεργάζονται μαζί του σε κάθε νέο πρότζεκτ. Έχει λάβει αναθέσεις δημιουργίας νέων έργων από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Εθνικό Θέατρο, το Grand Théâtre de Genève, το Corpus (Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας), το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, το Norrdans της Σουηδίας κ.ά. Το 2015 τιμήθηκε με το Ελβετικό Βραβείο Χορού, στην κατηγορία Εξαίρετου Άντρα Χορευτή και από το 2023 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Dresden Frankfurt Dance Company.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Γιάννης Αντωνίου, σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και στη Σχολή της όπερας του Αμβούργου. Χόρεψε, μεταξύ άλλων, στις όπερες του Αμβούργου, Osnabruck, Βόννης, Underwegs Theater στη Χαϊδελβέργη, στο member project του William Forsythe, Alonzo King’s LINES Ballet,  San Fransisco Opera και Sara Shelton Mann’s Contraband. Το 1998 δημιούργησε τον καλλιτεχνικό οργανισμό KUNST-STOFF όπου ως καλλιτεχνικός διευθυντής του τιμήθηκε με το Goldie Award. Εκτός από την ομάδα του KUNST-STOFF Dance Company, δημιούργησε έργα για ομάδες και πανεπιστήμια όπως, Seattle Opera, Sacramento Ballet, Bonn Ballet, Opera Santa Barbara, National Opera House of Kuwait, the Modern Department at the University of Utah, Florida State University, Lines Ballet/Dominican University, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Οργανισμός ΝΕΟΝ, Μουσείο Μπενάκη κ.ά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΙΔΕΑ: Ιωάννης Μανταφούνης
ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ: Ιωάννης Μανταφούνης, Γιάννης Αντωνίου
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Εμμανουέλα Αλεξανδρινάκη, Ιωάννα Λουπέτη, Κωνσταντίνα Βέρρου, Εβίνη Παντελάκη, Σπύρος Ντόγκας, Γιάννης Αντωνίου, Ιωάννης Μανταφούνης
ΜΟΥΣΙΚΗ: Johann Sebastian Bach, Nina Simone
ΚΕΙΜΕΝΑ: Ιωάννα Λουπέτη, Κωνσταντίνα Βέρρου
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γιάννης Αντωνίου | KUNST-STOFF productions & Cie ++1
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, Dance Cultural Centre (DAN.C.CE), Δήμος Γενεύης, Καντόνι Γενεύης, Swiss Arts Council Pro Helvetia.

   DANCE IS A WAY TO FALL—INTO—PLACE, WHERE/WHEN PLACE IS A RELAY OF CONNECTIONS OF THE WORLD.      DANCE IS A WAY TO FALL—INTO—PLACE, WHERE/WHEN PLACE IS A RELAY OF CONNECTIONS OF THE WORLD.  

© 2008 - 2022 DAN.C.CE UNITIVA

Dance Unitiva

DESIGNED BY WHITE - DEVELOPED BY ADVALUE
DESIGNED BY WHITE - DEVELOPED BY ADVALUE

To Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

ΕΣΠΑ