Αναστασία Βαλσαμάκη
GRC

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ

BODY MONOLOGUE

18/9

18.00

Ε.Μ.Σ.Τ.

VR ΠΡΕΜΙΕΡΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ: 20'

Το σόλο Body Monologue επαναφέρει ένα αναπάντητο όσο και αυτονόητο ερώτημα επί σκηνής: «τι μπορεί ένα σώμα;» Διερώτηση γόνιμη, που δεν εξετάζει απλώς τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος, αλλά και τις αφηγηματικές λειτουργίες της χορευτικής γλώσσας. Η συγκεκριμένη σπουδή επικεντρώνεται, λοιπόν, στη δομή του μονολόγου, αλλά αντί να λεκτικοποιεί παίζοντας με τα νοήματα, τα αναιρεί επιστρέφοντας στο προγλωσσικό, στην «εύγλωττη» σιωπή του σώματος που εκφράζεται καθώς κινείται. Πρόκειται για μια σιωπή φτιαγμένη από χειρονομίες, παύσεις, εύπλαστες φόρμες και ανοίκειες σωματικές καταστάσεις, που κινητοποιούν το βλέμμα μας, που «συνομιλούν» με εκείνο το απόθεμα που γλιστρά από τη στερεότητα των γλωσσικά εκφρασμένων νοημάτων στη ρευστότητα εκείνων για τα οποία το σώμα είναι ικανό να «μιλήσει» μέσα από τον χορό.

Το έργο, χάρη στη μεταγραφή και πρώτη παρουσίασή του (πρεμιέρα) σε μορφή VR (εικονική πραγματικότητα), επιτρέπει τη σόλο εμπειρία του δυναμικού σωματικού μονολόγου από κάθε μέλος του κοινού χωριστά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αναστασία Βαλσαμάκη, αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, έκανε το ντεμπούτο της ως χορογράφος με την παράσταση Sync τον Ιούνιο του 2016 και επιλέχθηκε από το δίκτυο Aerowaves ως μια από τους 20 ανερχόμενους χορογράφους στην Ευρώπη για το 2017. Την ίδια χρονιά, παρακολούθησε το χορογραφικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα (I.C.E.) στην ακαδημία χορού SEAD της Αυστρίας και παρουσίασε το Sync στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Το 2020 παρουσίασε το έργο της DisJoint στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, βραβεύτηκε με το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της ARTWORKS και επιλέχθηκε ως Aerowaves Twenty21 artist με το έργο της Body Monologue. Το πιο πρόσφατο έργο της, W REST L ING, έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2021 με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Συνεχίζει να είναι ενεργή χορεύτρια και χορογράφος, ενώ παράλληλα διδάσκει χορό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΙΔΕΑ, ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αναστασία Βαλσαμάκη
ΕΡΜΗΝΕΙΑ, ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Γαβριέλα Αντωνοπούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ: Κωνσταντίνος Μπακογιάννης
ΚΟΣΤΟΥΜΙ: Ελένη Βαλσαμάκη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ & ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Archlabyrinth
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: MIND THE LOOP
VR ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ & ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Enya Belak
VR ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΜΟΝΤΑΖ: Igor Crnković
ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ: Πάνος Δημητρίου
ΒΟΗΘΟΙ: Πάνος Σολδάτος, Μιχάλης Βαλσαμάκης
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: MIND THE LOOP
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Springback Ringside & Aerowaves

Το έργο έχει επιλεγεί από το ευρωπαϊκό δίκτυο χορού Aerowaves για το 2021

Η κινηματογράφηση του έργου Body Monologue της Αναστασίας Βαλσαμάκη είναι παραγωγή του Aerowaves & Springback Ringside με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Aerowaves Springback EU

ΒΙΝΤΕΟ

Τrailer by Archlabyrinth

   DANCE IS A WAY TO FALL—INTO—PLACE, WHERE/WHEN PLACE IS A RELAY OF CONNECTIONS OF THE WORLD.      DANCE IS A WAY TO FALL—INTO—PLACE, WHERE/WHEN PLACE IS A RELAY OF CONNECTIONS OF THE WORLD.  

© 2008 - 2022 DAN.C.CE UNITIVA

Dance Unitiva

DESIGNED BY WHITE - DEVELOPED BY ADVALUE
DESIGNED BY WHITE - DEVELOPED BY ADVALUE

To Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

ΕΣΠΑ