Σάββατο 19/9

KWAIDAN_
Stereo Nero Dance Co.
Διάρκεια έργου: 20’

PREMIERE

Η νέα παραγωγή της ομάδας Stereo Nero Dance Co. αποτελεί ένα ταξίδι σε ιαπωνικούς μύθους και ιστορίες, με πρωταγωνιστές απόκοσμα θηλυκά πλάσματα που σαγηνεύουν με την ομορφιά και τη μυστηριώδη μορφή τους. Κατασκευές της φαντασίας που ακροβατούν μεταξύ ερωτισμού και τρόμου, αλλά και αλλόκοτες υπερφυσικές παρουσίες- οπτασίες, στοιχειά, δαίμονες, θεότητες, παράξενα ζώα και πνεύματα της φύσης, τα πλάσματα αυτά είναι φιγούρες άλλοτε τρομαχτικές, άλλοτε μελαγχολικές και άλλοτε κωμικές, όμως πάντα παράδοξες και συναρπαστικές και μας εισάγουν σε έναν κόσμο όπου το υπερφυσικό στοιχείο είναι συνυφασμένο με το φυσικό τοπίο και αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης καθημερινότητας.

Το έργο μελετά τη σκηνική αποτύπωση των μορφών αυτών μέσα από ένα ταξίδι που ξεκινά από την παράδοση της Ιαπωνίας και φτάνει στη σύγχρονη πρωτεύουσα του Τόκιο, η οποία στα μάτια του δυτικού κόσμου μοιάζει ξένη , ανοίκεια , γοητευτική και σχεδόν ουτοπική. Εμπνεόμενη από τους μύθους του Λευκάδιου Χερν και τα ghost stories της ταινίας Kwaidan του Masaki Kobayashi, αλλά και από την ιαπωνική κουλτούρα των anime και της νεανικής ποπ σκηνής, η Stereo Nero Dance Co. φτιάχνει ένα μωσαϊκό με έντονα χρώματα, εναλλαγές διάθεσης και ταχύτητας και μπλέκει τον μυστικισμό με τα νέον ιδεογράμματα της ιαπωνικής μητρόπολης.

Με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2019)

Χορογραφία - Ιδέα - Σύλληψη: Εύη Σούλη
Ερμηνεία - Συνδημιουργία κινητικού υλικού: Κατερίνα Φώτη, Χριστιάνα Κοσιάρη, Θέμις Χατζή
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Jan Van de Engel
Σκηνογραφία: Μαριλένα Γεωργαντζή
Φωτισμός: Μαριέττα Παυλάκη
Φωτογραφίες: Stephie Grape
Κοστούμια: 2WO+1NE=2e
Παραγωγή: STEREO NERO DANCE CO.

Cinderella’s_
Αλέξανδρος Σταυρόπουλος
Διάρκεια έργου: 35’

PREMIERE

Η ‘υψηλή’ κουλτούρα επιτρέπει τη σχέση της με το παραμυθιακό στοιχείο μόνο μέσα από αυστηρούς κανόνες ή συνδηλώσεις, ευνοώντας έτσι την επίκληση στη λογική αντί για το συναίσθημα ή τον υπό όρους συνδυασμό των δύο. Η διχοτόμηση αυτή, που εξυπηρετεί ή μαρτυρά τους τρόπους διάχυσης της μίας και της άλλης κουλτούρας, ενίοτε τεκμηριώνει την επιθυμητή διαφορά τους. Ευρεία και «λαϊκή» η απήχηση των παραμυθιών, «ελιτίστικη» και λογοκρατούμενη η σχέση των προϊόντων υψηλής κουλτούρας με το κοινό της.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν αναλύονται μόνο μέσα από αντιθέσεις και δίπολα. Ο Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, στην πρώτη του χορογραφική απόπειρα, δοκιμάζει τη σύγκλιση δύο φαινομενικά ασύμβατων πεδίων: απο-ενοχοποιώντας τις στερεοτυπικές προσεγγίσεις των ηρωίδων του Disney, φέρνει στη σκηνή οκτώ εκδοχές της Σταχτοπούτας με μια πρόταση που δεν «εκσυγχρονίζει» σχηματικά το παραμύθι, αλλά το απογυμνώνει από την αφήγηση και το τοποθετεί στον χώρο της μουσικής του Steve Reich. Αυτή η παράδοξη μίξη μάς επιτρέπει να «διαβάσουμε» διαφορετικά τα μινιμαλιστικά, επαναληπτικά ρυθμικά μοτίβα του Music for Pieces of Wood. Οι εμπνευσμένες από την ταινία animation Σταχτοπούτα κινήσεις γίνονται χειρονομίες εμφατικές χάρη στο οκταμελές χορευτικό σύνολο ενώ ταυτόχρονα παραμένουν συνεπείς στην αφαιρετική, καθαρή φόρμα του μουσικού κομματιού.

Ο Αλέξανδρος Σταυρόπουλος μας προτείνει να σταθούμε στο λεπτό σύνορο που διαχωρίζει τους φαινομενικά αντιδιαμετρικούς κόσμους της μουσικής και της κίνησης, να επιτρέψουμε στο χιούμορ να εισχωρήσει στη μουσική, αναθεωρώντας έτσι και όλη την εμπειρία θέασης-ακρόασης.

Χορογραφία-Σύλληψη: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος
Ερμηνεία: Λαμπρινή Γκόλια, Μαρία Κακολύρη, Ηρώ Κόντη, Δέσποινα Λαγουδάκη, Μαρία Μανουκιάν, Δάφνη Σταθάτου, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κατερίνα Χριστοφόρου
Μουσική Σύνθεση / Σχεδιασμός Ήχου: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Κοστούμια: Francesco Infante
Φωτογραφία: Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Δημήτρης Μαμαλούκος

Θερμές ευχαριστίες στα studio Dance Cultural Centre, Μετάνειρα και Ιnfinity Dance Studio για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

DAY 3_ VIDEO

©    

To «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL»
υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020»
και  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)
και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του «13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL»
υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

ΕΣΠΑ