Πέμπτη 17/9

Tonight and Every Night_
Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Διάρκεια έργου: 25’

PREMIERE

Αν καθένας μας είναι το σύνολο των ιστοριών που έχουν ειπωθεί, των γλωσσών που τις έφτιαξαν, των τόπων και των ανθρώπων που τις μετέδωσαν, η προσωπικότητα του δημιουργού διαμορφώνεται από το ίδιο το γεγονός της συμμετοχής του σε αυτή την αέναη, ρέουσα διαδικασία αναμετάδοσης, μετασχηματισμού, ενεργητικής ανάμνησης, ανάκλησης και ερμηνείας.

Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου επικαλείται τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες και τον Ζακ Ντεριντά ανάμεσα σε αυτούς που με τη σκέψη και το έργο τους όρισαν και τη δική του τέχνη και αναπτύσσει για το φεστιβάλ μια νέα επιτελεστική διαδρομή. Το σόλο με τον τίτλο «Απόψε και κάθε νύχτα» ανακαλεί ρόλους παλιούς και οικείους, αναγεννημένους από το σώμα που μιλά (κάθε φορά) για το ίδιο ως άλλο, και αρνείται έτσι την παντοδυναμία της αυτονομίας υπέρ της αλληλεγγύης της αμφιβολίας. Όπως σημείωνε ο μεγάλος Αργεντινός συγγραφέας Μπόρχες: «Για την ακρίβεια, δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχω».

Χορογραφία – Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Μουσική: Νικόλας Τζώρτζης
Βίντεο: Μαρία Λουκία Μητράκου
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Όλγα Σφέτσα
Δραματουργία - Εξωτερικό μάτι: Παρασκευή Τεκτονίδου
Βοηθός κίνησης: Αθηνά Γερανίου

Lady R._
Σοφία Μαυραγάνη
Διάρκεια έργου: 20’

STAGE PREMIERE

Το Lady R. αντλεί το υλικό του από το τελευταίο κείμενο της Ρόζα Λούξεμπουργκ, όπως γράφτηκε λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη και δολοφονία της ίδιας και του Καρλ Λίμπκνεχτ από το σώμα Φράικορπς μετά τη συντριβή της εξέγερσης των Σπαρτακιστών. Στο έργο που δημιουργείται από τη Σοφία Μαυραγάνη και ερμηνεύεται από τη Χαρά Κότσαλη με τη μουσική της Μάρθας Μαυροειδή, αναδύεται με λόγο και κίνηση τόσο το παθιασμένο πολιτικό ορατόριο της Λούξεμπουργκ όσο και το ζήτημα της διαχείρισης της μνήμης, των αντιλήψεων περί καταστολής και επαναστατικότητας, όπως αυτές διαμορφώνονται σε διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, μέσα από νέους διαλόγους και αιτήματα.

Το κείμενο αυτής της σόλο περφόρμανς διακηρύσσει τη σημασία που έχει η επίγνωση όσων απαιτούνται στον δρόμο της ευθύνης και της ελευθερίας. Όπως λέει η Ρόζα Λούξεμπουργκ: «Όλος ο δρόμος … των επαναστατικών αγώνων … δεν είναι στρωμένος παρά με θυελλώδεις ήττες. Ωστόσο, ταυτόχρονα, η ιστορία προχωρά ανένδοτα, βήμα βήμα, προς την τελική νίκη!»

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της documenta14 και ειδικότερα εντός του πρότζεκτ δημόσιας τέχνης “Monument tο Revolution” (Μνημείο στην Επανάσταση) της Kροάτισσας καλλιτέχνιδας Sanja Iveković.

Ιδέα - δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη
Ερμηνεία: Χαρά Κότσαλη
Φωνητική - Mουσική σύνθεση: Μάρθα Μαυροειδή
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Sanja Iveković

©    

To «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL»
υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020»
και  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)
και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του «13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL»
υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

ΕΣΠΑ